Teorije zavere - Bermudski trougao

BERMUDSKI TROUGAO  Nestali u ništavilu     N iko ne zna što se, zapravo, dogodilo tisućama brodova i zrakoplova što su netragom n...

BERMUDSKI TROUGAO 
Nestali u ništavilu  

  Niko ne zna što se, zapravo, dogodilo tisućama brodova i zrakoplova što su netragom nestali u ukletom Bermudskom trougaou i sličnim opakim zonama na našem planetu. Zajedno s njima nestalo je i više tisuća ljudi, a da nitko od njih nije uspio pozvati u pomoć i izvući živu glavu. Gdje su nestali? Što se dogodilo s njima?  Bermudski trougao privlači već desetljećima, veliku pažnju svih svjetskih medija. Medjutim, sasvim je druga stvar da li doista postoji u stvarnom životu.  
Drama je zapravo započela još davne 1945.g. kada je poznata, nesretna Eskadrila 19, koju su sačinjavali pet torpednih zrakoplova “Grumman TB M3 Avenger” Američke ratne mornarice s 14 zrakoplovnih profesionalaca, odaslala krajnje dramatičnu poruku: Tonemo u bijelu vodu... Gotovi smo! 


Tajanstveno područje «The Devil's Sea»


Bermudski trougao je područje oceana veliko 1,5 četvornih metara, omedjeno Bermudskim otočjem, Puerto Ricom i južnim rtom Floride.  Po prvi se puta počela spominjati paranormalna aktivnost tog područja 1950 kada je Associated Press spomenuo nedavne gubitke brodova u tom području. Članci E.V.W. Jonesa spominjali su tajnovite nestanke brodova, zrakoplova i malih brodića u tom području, i opisao ga ko "The Devil's Sea" ili DJavolje more.  Fate Magazine, je 1952 ponovno spomenuo čudnovate pomorske nestanke u članku Georgea Sanda, a tek je 1964 godine termin Bermudski trougao, popularizirao Vincent Gaddis.  Postoji bezbroj teorija o tome kako i zašto Bermudski trougao iskazuje svoju smrtonosnu moć. To je područje svoju slavu dobilo zahvaljujući Charlesu Berlitzu i njegovoj knjizi The Bermuda Triangle iz 1974. Knjiga se sastoji od serije priča o tajnovitim nestancima brodova i zrakoplova, a posebno o gubitku «Leta 19», Američke mornarice. U tom je letu nestalo pet američkih bombardera tipa «TN Avenger». Eskadrila je nestala dok je za navodno lošeg vremena, nakon poslijepodnevne rutinske vježbe u Fort Lauerdalu, prelijetala ovo područje uvečer 5. prosinca 1945. Tajanstveno je takodjer i to što je avion koji je krenuo u potragu za njima, takodjer nestao. No je li to cijela priča? Knjiga «Bermudski trougao» postala je best-seller u to vrijeme, i mnogo čitaoca koji su se zanimali za temu, predložili su raznovrsne teorije da bi objasnili prirodu nestanaka. U listi su se našle prirodne oluje, razna morska čudovišta, izvanzemaljske otmice, veliki valovi, otpuštanja mjehurića metana iz leda na morskom dnu, crne rupe, geomagnetske anomalije, izgubljeno carstvo Atlantisa sa dna oceana i još mnoge prirodne i natprirodne pojave.


Skeptični komentari

Kritičari su optužili Berlitza i ostale da su pretjerali u misterioznim aspektima nekih slučajeva. No sam Berlitz nije zapravo spominjao nikakva natprirodna objašnjenja nestanaka. Osiguravajuće društvo Lloyd iz Londona, 4. travnja 1975. pisalo je časopisu Fate o svojim istraživanjima a izjavili su kako je prema Lloydovu arhivu, od 1955 godine nestalo 428 brodova po cijelom svijetu, ali da njihovi istražitelji nisu našli nikakav dokaz koji bi potvrdio da ih je u Bermudskom trougaou nestalu više nego drugdje. Time je osiguravajuće društvo odbilo povećati osiguravajuće police za prolaz kroz to područje. Američka obalna straža je to i potvrdila. Skeptici komentiraju kako bi nestanak vlaka na putu izmedju dvije postaje bio mnogo uvjerljiviji dokaz paranormalne aktivnosti, a činjenica da se tako nešto na zemlji ne dešava, sugerira nam kako nije potrebno puno paranormalnih objašnjenja kako bi se objasnili nestanci brodova i zrakoplova u nekom nepredvidljivom dijelu oceana. 



Razlozi nestanaka 

Jedno od objašnjenja nekih zagonetnih nestanaka, fokusira se na prisutnost širokih metanskih hidrata na kontinentalnim pločama. Dokument izdan sa strane Američke geološke patrole izvještava o hidratima na priobalnom području Blake Ridgea, jugoistočno od SAD-a, 1981 g. Periodične erupcije metana sposobne su proizvesti mjehure veličine broda ili vodena područja sa toliko isparavanja, da gustoća vode nije više prikladna za plutanje brodova. Ako je to slučaj, pojava takvog područja okolo broda moglo bi, hipotetski, prouzročiti trenutno tonjenje bez ikakvog upozorenja. Posljedice takve erupcije isto su znatne, a izvješća uključuju iznenadnu maglu, pjenastu vodu, promjene u plutavosti brodova i klizave uljne površine. No iako metanski hidrati izgledaju kao veoma velika mogućnost tajanstvenih nestanaka u području Bermudskog Trougaoa, geologičar Američkog geološkog instituta smatra da iako je ispuštanjem plinova moguće prouzročiti potonuće broda, ne vjeruje da je to bio razlog nestanaka brodova u Bermudskom trougaou.

 Ćudljivi valovi

Istraživanja pokazuju da ćudljivi valovi visine i do 30 metara, koji mogu potopiti i najveći brod u trenutku, mogu se dogadjati i dogadjaju se. Ne tako davno i sami smo bili svjedoci katastrofe koja se dogodila u Aziji pojavom Tsunamija. Iako zadnjih godina vrlo rijetko pojavljuju na našu sreću, u nekim dijelovima oceana, strujanja vode omogućuju im formiranje češće nego uobičajeno. Takvi su iznenadni valovi sve do sada bili glavnim uzročnikom mnogim neobjašnjenim gubitcima brodova kroz godine.



Slučaj nestanka «Leta 19»  


Medju najpoznatijim incidentima nestanaka u području Bermudskog trougaoa stoji gubitak "Leta 19", eskadrile od pet Nautičkih bombardera tipa "TN Avenger".  Tog je dana, 5. prosinca 1945. godine, iz američke vojne baze u Fort Lauderdaleu, na Floridi, eskadrila uzletjela na uobičajeni, rutinski let zračnim prostorom Bermuda i Bahama. Prvi je avion uzletio u 14:02, a šest minuta kasnije za njim su, leteći u formaciji, krenula i ostala četiri bombardera. Vrijeme je bilo lijepo i ništa nije ukazivalo na moguću tragediju. Pa, ipak... Drama se dogodila u povratku. Približavajući se bazi očekivalo se da će Avengeri tražiti upute za slijetanje. Umjesto toga, u 15:45 sati, Centar za navodjenje primio je krajnje uznemiravajuću poruku: - Govori zapovjednik “Eskadrile 19”. U neprilici smo. Ne vidimo zemlju. Ponavljam, Ne vidimo zemlju!... U bazi Fort Lauderdale istog je časa dan znak za uzbunu. Iz Centra su odmah zatražili koordinate zrakoplova. Zapovjednik eskadrile potporučnik Charles Taylor izgledao je smušen izjavivši da ne mogu odrediti položaj i da nisu u mogućnosti vidjeti zemlju i ocean, a nakon nekoliko trenutaka veza se prekinula.   U američkoj je vojnoj bazi nastalo pravo zaprepaštenje. Ne samo što je tog dana bilo lijepo, tiho vrijeme, već su i atmosferske prilike u tom dijelu Atlantika bile gotovo idealne. Osim toga i zapovjednik se eskadrile sasvim čudo ponašao. Nije pratio ni jednu od instrukcija, niti se koristio postupkom kojega je, kao profesionalni pilot, odlično poznavao. Mogao je zatražiti poziciju bilo koje odredjene točke za spuštanje, ali nije. Zašto? Što se dogadalo s “Eskadrilom 19”?   Dežurni časnik u Kontrolnom tornju pokušavao je od ostalih navigatora dobiti točnu poziciju “Leta 19”. No, radio-veza se iz neobjašnjivih razloga sve više pogoršavala i uskoro je postalo sasvim jasno da su avioni prestali primati poruke iz Baze. Pa ipak, na neki čudan način, u Kontroli leta mogli su pratiti uznemirene glasove pilota, koji su medu sobom još održavali radio-vezu. Iz njihovih isprekidanih dramatičnih dijaloga moglo se zaključiti da su svi kompasi prestali raditi, da su navigacioni uredjaji poludjeli i da daju različite i zbunjujuće podatke. Iz nekog krajnje misterioznog razloga, piloti nisu vidjeli, čak ni sunce! U 16:23 sati primljena je posljednja poruka “Eskadrile 19”. Radio-telegrafista je javljao: Tonemo u bijelu vodu... Gotovi smo.. Potom je nastala tišina. Piloti američke “Eskadrile 19” više se nikada nisu javili. Dali je to sve što se dogodilo prije 60 godina? Možemo li ikako saznati što se na bombarderima zaista dešavalo.  



Tajna nestale "eskadrile 19"

 Malo detaljniju i realniju verziju dao je Berlitz u svojoj knjizi «Bermudski Trougao» . Bombarderi "TBM Avengers" bili sagradjeni tako da mogu dugo vrijeme plutati na vodi u slučaju nesreće. Prema tome trebalo ih se slijedeći dan pronaći obzirom da je tog dana prijavljeno vedro vrijeme, no oni su jednostavno nestali. Let je bio vježbovna misija, svi osim kapetana bili su studenti. Već na početku misije, kapetan je dao indicije da njegovi kompasi ne rade i pretpostavio je da lete nad malom grupom otoka za koje je vjerovao da su Florida Keys koji su naravno bili daleko izvan kursa koji su trebali slijediti. U kasnijem rekonstruiranju dogadjaja, pokazalo se da su ti otoci najvjerojatnije bili bombna meta, istočno od Florida Keysa. Kapetan je misleći da se kreće prema Floridi, vodio let dalje na sjever. Tada se vrijeme počelo pogoršavati i u radio kontaktu su se pojavile smetnje. Let je zaista bio daleko od središnje obale poluotoka Florida. U 5:50 baza je ustanovila njihovu poziciju daleko od obale središnje Floride, no nije se moglo kontaktirati pilote kako bi ime se ta informacija dala. Odmak se za njima poslao letač kako bi im pomogao vratiti se, a kasnije još dvoje kao pomoć u traženju. U medjuvremenu je pala noć i vrijeme se pogoršalo. zadnja radio poruka sa bombardera primljena je u 7:04 navečer, u kojoj su javljali da im nestaje goriva. Piloti su se dogovorili da kada jednom ponestane goriva, svi zajedno spuste avione u more. Potraga za preživjelima "leta 19" potrajala je cijelu noć i slijedeći dan bez uspjeha. No to nije bilo začudjujuće, bombarderi nisu bili namijenjeni slijetanju na uzburkano more. 
Avion poslan u potragu koji je izgubljen bio je jedan od dva tipa Martin Mariner. Mariner je tada imao reputaciju "leteće bombe" ili "letećeg spremnika benzina", najvjerojatnije je eksplodirao u letu. Posada teretnog broda svjedočila je eksploziji i prenijela da se u blizini nalazi ono što su mislili da je uljni trag i plutajuća avionska olupina, no ništa nije pronadjeno. Nema sumnje u ono što se desilo spasilačkom zrakoplovu, drugi je Mariner stigao u područje pretraživanja prema planu.  Slika iskusne eskadrile pilota koji nestaju tijekom sunčanog popodneva, očito nije točna. Realnije bila je to eskadrila studenata prisiljenih na slijetanje usred noći u nepoznato olujno more. U originalnoj izjavi Američke mornarice, za nezgodu se okrivljavalo kapetanovu smušenost, no izjava je izmijenjena prema željama pokojnikove obitelji. 
Potrebno je napomenuti da Bermudski trougao ipak još krije tajnu koja se odnosi na "Eskadrilu 19". Što se zapravo dogodilo Avenger zrakoplovima?  1991, olupine pet Avengera pronadjene su van obale Floride. U prvom trenutku nikto nije sumnjao da su to olupine "Eskadrile 19", no kasnije je otkriveno da seriski brojevi na motorima ne odgovaraju "eskadrili 19".  1986 olupina još jednog Avengera pronadjena je van  obala Floride tijekom potrage za svemirskim brodom Challenger. 1990 arheolog aeronautike imenom Jon Myer izvadio je olupinu iz mora. Bio je uvjeren da je jedna od nestalih Avengera, no nije se moglo dobiti pozitivne identifikacije. Nakon 1992 još jedna ekspedicija otkrila je rasute dijelove aviona u tom području na dnu oceana koji bi mogli pripadati Avengeru.



Službeno objašnjenje 

U mnogim se pričama o dogadjaju Eskadrile 19, tvrdi da je vodja bombardera, poručnik Charles C. Taylor, poslao niz čudnih poruka prije nestanka, no nema istinskih dokaza da je on te riječi zaista izgovorio. U službenom objašnjenju Mornarice stoji da su se oba Taylorova kompasa pokvarila, pa se zabunio i pogrešno utvrdio lokaciju svog eskadrona zavaran sličnošću Bahama i Florida Keysa, pokušavajući otkriti mjesto na kojem se nalaze, njegov je eskadron ostao bez goriva i noću pao u more, tako da oni koji su pošli u potragu nisu vidjeli nikakva traga. Tog je dana u 19:50 navečer s broda Gaines Mills vidjen avion koji se zapalio iznad Daytona Beacha, a zatim pao u more i eksplodirao. Vjeruje se da je to bio nestali avion koji je krenuo u potragu. 

 Istraživanja Lawrencea Kuschea


 Zaintrigiran velikim brojem studenata koji su u vijeme incidenta "Leta 19" dolazili k njemu u potrazi za podacima o Bermudskom Trougaou, Lawrence Kusche, knjižničar na Državnom Sveučilištu Arizona, započeo je veoma podrobnu istragu originalnih izvješća. Njegova su istraživanja objavljena 1975 pod nazivom Bermudski Trougao, misterij riješen (The Bermuda Triangle Mystery: Solved). Kuscheova istraživanja otkrila su veliki broj nepodudarnosti izmedju Berlitzeovog djela i izjava očevidaca, i drugih ljudi koji su sudjelovali u nesrećama. Primjetio je slučajeve u kojima su se pogodne informacije koje su se odnosile na slučaj, ali su kasnije pristigle ostale nezabilježene. Berlitzeova knjiga obilježavala je nestanak jahte Donalda Crowhursta kao tajnovit, unatoč očitim dokazima da je Crowhurst krivotrvorio račune svog putovanja a njegov je dnevnik jasno upućivao da je počinio samoubojstvo.  Teretnjak koji je prevozio rude Berlitz označuje kao «izgubljen tri dana nakon isplovljivanja iz jedne Atlantske luke», no teretnjak je zapravo izgubljen tri dana nakon isplovljivanja iz luke istoga imena u Pacifičkom oceanu.  Kusche takodjer osporava veliku većinu nesreća dodijeljenih tajanstvenom Bermudskom Trougaou, a koje su se zapravo dogodile izvan njega. Njegovi su zaključci da je Bermudski trougao jedno od najprometnijih pomorskih područja u svijetu i kao takvo proporcionalno ima i više gubitaka nego igdje drugdje. Česte su tropičke oluje u zoni Bermudskog trougaoa, samim time nestanci nekih brodova teško mogu biti tajanstveni, a većina takvih nestanaka pretjerana je nespretnim istragama u kojima je brod proglašen nestalim no njegovo uplovljavanje u luku ostalo je neprijavljeno. Tijekom stvarnih nestanaka brodova koji su navodno nestali za mirna, sunčana vremena, tadašnja vremenska prognoza u tom trenutku nije odgovarala stvarnim vremenskim prilikama.  

COMMENTS

Име

atlantida,1,bermudski trougao,1,charlies farm horor film,1,charlies farm horor film sa prevodom,1,civilizacija,1,da li postoje duhovi,10,da vincijev kod,1,dokumentarci,5,drekavci,1,duhovi,12,duhovi u kuci,1,horor,1,horor filmovi,2,horor filmovi 2015,1,horor filmovi 2015 sa prevodom,1,horor filmovi 2016,1,horor filmovi 2016 sa prevodom,1,horor filmovi novi,2,horor filmovi sa prevodom,2,horor filmovi srpski,2,horor igrice,3,igra prizivanja,1,istinite price,39,istinite strasne price,6,kriminal,5,lutke,1,misterije,1,moja ukleta kuca,5,ouija,1,ouija igra,1,ouija tabla,1,paranormalna iskustva,11,paranormalno,10,prizivanje duhova,3,proklestvo,1,psiho serijske ubice,3,sekte,1,serijske ubice,7,srpske mijsterije,1,srpske misterije,2,strasne price,17,susreti sa duhovima,8,Teorije zavere,3,ubice,5,ukleta kuca,8,ukleta mesta,11,urbane legende,23,urbane legende 2016,16,urbane legende 2017,5,urbane legende 2018,1,urbane legende srbije,8,vampiri,1,vanzemaljci,1,vanzemaljci dokazi,1,vanzemaljci medju nama,1,vanzemaljci na zemlji,1,vanzemaljci najnovije,1,vanzemaljci postoje,1,vanzemaljci slike,1,vanzemaljci video,1,vanzemaljci wikipedia,1,video,19,vlaska magija,1,we are still here horor film,1,
ltr
item
urbane legende,istinite strasne price i ukleta mesta: Teorije zavere - Bermudski trougao
Teorije zavere - Bermudski trougao
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihOQhsvFlvk-0bPsoP-nvZo61TGoM86LWFJO0783PN-q9sSx8H3HuhMz8e0n1umLRCQ8BVnWm7dlIC5sUuzQRdVzqm_N8xpjpB0dpKzZa6HPa964x0g_4JachxdtD7rotEKCarynWHSgk/s400/240_F_97385369_NZCVLMTVcLzkoYwPgwAdbXfsE2zerxT4.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihOQhsvFlvk-0bPsoP-nvZo61TGoM86LWFJO0783PN-q9sSx8H3HuhMz8e0n1umLRCQ8BVnWm7dlIC5sUuzQRdVzqm_N8xpjpB0dpKzZa6HPa964x0g_4JachxdtD7rotEKCarynWHSgk/s72-c/240_F_97385369_NZCVLMTVcLzkoYwPgwAdbXfsE2zerxT4.jpg
urbane legende,istinite strasne price i ukleta mesta
https://hororlegende.blogspot.com/2017/01/teorije-zavere-bermudski-trougao.html
https://hororlegende.blogspot.com/
https://hororlegende.blogspot.com/
https://hororlegende.blogspot.com/2017/01/teorije-zavere-bermudski-trougao.html
true
7629604474499937931
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy